Jourfrågan: Övertid och mertid, vad är skillnaden egentligen?
IKEM har fått in en jourfråga om arbete utöver ordinarie arbetstid och en undran över vad som är skillnaden mellan övertid och mertid.
Jourfrågan: "Vi har en deltidsanställd som ska jobba över i mellandagarna och vi funderar på vilken ersättning personen ska få när denne jobbar utöver sin ordinarie arbetstid. Vad är egentligen skillnaden mellan övertid och mertid?".
IKEM svarar: När en deltidsanställd arbetar extra utöver det ordinarie arbetstidsmåttet ska denne få mertidsersättning eller övertidsersättning. Mertidsersättning utges upp till det timantal per dygn som gäller som ordinarie arbetstid för en heltidsanställd. Övertid utgår om man överstiger det timantal per dygn som är ordinarie arbetstid för en heltidsanställd.
Även en deltidsanställd kan alltså få övertidsersättning om personen exempelvis arbetar 10 timmar under en vardag där ordinarie arbetstid är 8 timmar, då blir det 2 timmars övertidsersättning. Har personen en deltidstjänst på 4 timmar blir det + 4 timmar mertidsersättning i form av timlön, och därefter övertid.
Övertid ersätts med timlön, övertidstillägg samt ev. ob-ersättning. Ska övertiden tas ut i ledighet är det endast timlönen som omvandlas till kompensationsledighet. Övriga ersättningar betalas ut i lön.
En heltidsanställd arbetstagare är som huvudregel skyldig att arbeta övertid om arbetsgivaren kräver det, men för deltidsanställda gäller andra regler. En arbetsgivare kan inte beordra en deltidsanställd arbetstagare till mertidsarbete, om det inte särskilt har överenskommits.