Sverige behöver satsa på kompetensförsörjningen
Välutbildad och kompetent arbetskraft har bidragit till att innovations- och kemiindustrierna lagt forskning och tillverkning i Sverige. På senare år har företagen fått svårare att hitta rätt kompetens. Sverige måste få fram fler högskole- och forskarutbildade, men också lyckas bättre med att locka kompetens från andra länder, för att inte gå miste om framtida investeringar.
Utvecklingen av forskning och produktionsprocesser inom innovations- och kemiindustrierna har lett till att branscherna tar täten i klimatomställningen. Här blir utsläpp till ny råvara genom cirkulära processer och branscherna står för mycket snabba teknikskiften inom exempelvis digitalisering och AI. Det kräver mer och ny kompetens – kompetens som det idag är brist på.
Till år 2030 kommer ungefär 10 000 personer med högre utbildning behöva rekryteras till innovations- och kemiindustrins branscher.
Idag har över 50 procent av medarbetarna en högre utbildning. Vissa branscher har ännu högre andel, som läkemedelsindustrin där 74 procent har en högre utbildning.
Trenden är tydlig: det senaste decenniet har andelen anställda med högre utbildning har ökat kraftigt i förhållande till tillverkningsindustrin generellt.
Det behövs satsningar för att stärka kompetensförsörjningen
Om Sverige ska ha en världsledande och grön industri behövs satsningar som säkrar innovations- och kemiföretagens kompetensförsörjning. I kemiindustrins reformagenda Kemi är lösningen presenterar vi konkreta reformförslag för stärkt utbildning och bättre kompetensförsörjning. Läs IKEM:s reformförslag på området