Analys av FoI-propositionen 2025-2028

I december 2024 presenterade regeringen forskningspolitiken för åren 2025–2028 i en proposition. Nu har IKEM analyserat propositionen.

IKEM lämnade i oktober 2023 omfattande förslag till regeringen för att stärka Sveriges forsknings- och innovationspolitik. Många av dessa förslag återfinns i propositionen.

IKEM föreslog att stödja fler masterutbildningar i samverkan, industridoktorander och industripostdocs för att stärka kopplingen mellan akademi och näringsliv.

Regeringen betonar i propositionen vikten av samverkan mellan akademi och näringsliv och föreslår satsningar på industridoktorander för att öka näringslivets engagemang i högre utbildning. Vinnova får också ökade verifieringsmedel, som ska skapa möjlighet att validera och utveckla fler forskningsbaserade idéer och att göra detta under längre tid innan ett bolag skapas. Satsningar görs även på teknikinfrastruktur genom ökade anslag till RISE, samt medel till test- och demonstrationsmiljöer för ny teknik, vilket IKEM föreslagit.

IKEM efterlyste fler excellenscentra och regeringen aviserar nu stora satsningar på excellenskluster inom strategiska områden, inklusive Life Science, i linje med IKEM:s förslag. Satsningen ligger delad på Vetenskapsrådet och Vinnova, vilket är särskilt intressant då IKEM belyst att det finns en lucka i forskningsfinansieringen i gränslandet mellan de båda finansiärerna. Sammanlagt satsar regeringen drygt 1,2 miljarder kronor årligen på excellenskluster för banbrytande teknik när satsningen är fullt utbyggd 2028. Regeringen vill också förbättra möjligheterna för strategiska rekryteringar till lärosäten och tydliga karriärvägar för ökad excellens, vilket är positivt.

Tre specifika program där IKEM:s roll är tydlig

Förutom förslagen på övergripande nivå finns tre specifika program som IKEM förordat och där vår industri är utpekad att samverka:

Avancerad Life Science: Ett nationellt forsknings- och innovationsprogram för avancerad life science som syftar till att stärka Sveriges konkurrenskraft inom områden som avancerade terapier, medicin- och bioteknik samt syntetisk biologi. Programmet kompletterar andra initiativ, som precisionsmedicin, och ska bidra till ökad hållbarhet och innovation i hela värdekedjan. Det genomförs i samarbete med näringsliv, institut och lärosäten och samfinansieras med minst lika stora bidrag från näringslivet. Satsningen ingår i ett större life science-paket med stöd från Vetenskapsrådet och Vinnova.
Budget: Vinnova avsätter 35 miljoner kronor 2025, med successiv ökning till 113 miljoner kronor 2028.

Bioekonomi: Ett forsknings- och innovationsprogram för cirkulär bioekonomi, som ska kompletteras av parallella insatser från näringslivet och regionala aktörer. Programmet omfattar bl a processteknik och restströmmar. Det kompletteras med en tioårig forskarskola som ska stärka kompetensförsörjningen inom bioekonomi med deltagande från näringsliv, lärosäten och offentliga aktörer. Programmet baseras på industridoktorandupplägg och medfinansieras av näringslivet.
Budget: Formas avsätter 25 miljoner kronor 2025, med en ökning till 83 miljoner kronor 2028.

Forskning för en kemikaliesäker framtid: En forsknings- och innovationssatsning för en kemikaliesäker framtid, som ska bidra till en giftfri cirkulär ekonomi. Målet är att effektivisera kemikaliekontrollen, minska riskerna med farliga ämnen och möjliggöra substitution till hållbara alternativ. Satsningen adresserar samhällsutmaningar kopplade till kemikalier, miljöföroreningar och klimatförändringar, inklusive behovet av nya kemikalier och förändringar i användningsområden.
Budget: Formas tilldelas 10 miljoner kronor 2025, med ökningar till 40 miljoner kronor 2028. Satsningen sker i samarbete med myndigheter, branscher och internationella aktörer för att stärka Sveriges förmåga att hantera kemikalier säkert och hållbart.

Styrkor i propositionen

Propositionen har många förtjänster, såsom fokus på excellens, internationalisering och innovation och att forskningsanslagen ökar med 6,5 miljarder kronor över fyra år.

Stora satsningar på excellenskluster i samarbete mellan Vetenskapsrådet och Vinnova för att täcka finansieringsluckor. Satsningar på industridoktorander, teknisk infrastruktur och strategisk mobilitet är bra. Flera av de riktade satsningarna i propositionen är också lovvärda och önskade.

Kvarstående utmaningar

Svensk forskning har tappat spetskvalitet och presterar sämre än andra nordiska länder i EU:s ramprogram. Små steg har tagits mot att reformera forskningsfinansieringssystemet men mycket återstår. Vi ser en svag produktivitetsutveckling i Sverige och EU jämfört med USA och Kina, detta kräver ännu kraftfullare satsningar på innovation. Och inte minst, vi ser stora kompetensutmaningar. En liten del av propositionen handlar om utbildning. Satsningen på industridoktorander och mobilitet är bra, men utmaningarna är större än så. Innovation är ett brett begrepp, som inte enbart bygger på forskning. Andra insatser är också viktiga. Det är bra att regeringen påpekar att goda ramvillkor och regelverk är viktiga för att företag ska satsa på innovation i Sverige, men här finns mer att göra.

Viktiga frågor framöver

  • Regeringen ökar anslagen 6,5 Mdr kommande fyraårsperiod, det mesta kommer sista året. Men varför styr man inte mer i de pengar som redan finns?
  • Kommer regeringens utredning av universitetens associationsform och konkurrensutsättning av basanslag att förbättra forskningskvaliteten?
  • Hur säkerställs att satsningarna blir relevanta för näringslivet och implementeras effektivt?
  • Behövs ytterligare reformer för att stärka svensk forskning och innovation?

Slutsats

Propositionen adresserar flera av IKEM:s förslag och lägger grunden för förbättringar, men implementeringen och de långsiktiga effekterna återstår att se Som alltid ligger "djävulen i detaljerna" – det är avgörande att de specifika satsningarna verkligen blir relevanta för näringslivet och genomförs på ett sätt som skapar konkreta resultat. För att säkerställa framsteg krävs tydliga, välkoordinerade insatser och fortsatt dialog mellan näringsliv, akademi, institut, myndigheter och regering.

Kontakt

Vill du delta i det fortsatta arbetet? IKEM:s medlemmar har möjlighet att gå med i arbetsgruppen för Forskning& Innovation. Kontakta lena.svendsen@ikem.se.

Länkar

IKEMs inspel från oktober 2023:
IKEM - IKEM:s inspel till regeringens forsknings- och innovationspolitik

Regeringens FoI-propp:
Forskning och innovation för framtid, nyfikenhet och nytta - Regeringen.se

Kommentarer på proppen från IKEM och Svenskt Näringsliv:
IKEM - Både ris och ros till regeringens FoI-proposition

Välkommen satsning på forskning av regeringen

Arbetsgruppen:
IKEM - Forskning och innovation