Förbättra expertskatten och fördubbla den högkvalificerade arbetskraftsinvandringen

Idag lämnades utredningen om bättre regler för expertskatt över till regeringen. Den innehåller flera efterlängtade förslag men går försiktigt fram i den föreslagna ökningen av expertskattenedsättningen.

– Expertskatt är ett av de mest effektiva sätten att locka den allra vassaste kompetensen till Sverige, till den kunskapsintensiva industrin, forskningen och andra delar av näringslivet. Det är väldigt bra att regeringen ser värdet av den internationella spetskompetensen och vill locka den hit, men jag hoppas att de går längre än vad utredningen föreslår, säger Caspian Rehbinder, expert på arbetsmarknadspolitik, IKEM.

Utredningen föreslår att skattenedsättningen utökas från 25 till 30 procent. IKEM hade velat se en större utökning till 50 procent.

– Kompetensbristen i industrin är stor och IKEM menar att regeringen behöver verka för att fördubbla den högkvalificerade arbetskraftsinvandringen, säger Caspian Rehbinder, expert på arbetsmarknadspolitik, IKEM.

Expertskatten innebär att utländska experter får nedsatt skatt under en period efter att de kommer till Sverige. Motsvarande system finns i många andra länder, och ger mycket stora effekter på vart den mest högkvalificerade internationellt rörliga arbetskraften söker sig.

– Den här nedsättningen är särskilt viktig för Sverige. Vi har väldigt höga skatter på högre inkomster. Den som väljer mellan att arbeta med högkvalificerade uppgifter i den svenska industrin och i andra jämförbara länder, skulle sannolikt välja bort Sverige. Även med utredningens förslag är den effektiva skatten högre i Sverige än i de flesta jämförbara länder, säger Caspian Rehbinder, expert på arbetsmarknadspolitik, IKEM.

Internationell forskning visar att skatteelasticiteten är väldigt hög för internationellt rörliga experter. Det innebär att en liten sänkning av skatten har stor effekt på hur många som kommer, vilket i sin tur har stora ekonomiska värden för mottagarlandet.

– Kompetensförsörjningen är en avgörande fråga för industrin. Många av våra medlemmar vill växa men hittar inte den personal som behövs för att kunna bidra till teknikutvecklingen och den gröna omställningen. Att regeringen ser över expertskatten är viktigt för stora delar av Sveriges industri, säger Jonas Hagelqvist, vd på IKEM.

IKEM har tidigare publicerat rapporten Reformer för en bättre expertskatt, med en genomgång av forskningen om expertskattens effekter samt förslag på reformer för att göra det svenska systemet bättre.

Så här fungerar expertskatten

Expertskatten är en nedsättning av skatten för utländska experter som kommer till Sverige för att jobba. Den innebär att den expert som omfattas – antingen för att inkomsten är över 1,5 prisbasbelopp i månaden eller för att Forskarskattenämnden godkänt expertstatus – får räkna bort 25 procent av lönen från sin beskattningsbara inkomst. Utredningen föreslår att andelen höjs till 30 procent.

Många länder har motsvarande nedsättningar. Den internationella forskningen visar att det är ett väldigt effektivt sätt att locka viktig kompetens till ett land. I länder som Danmark och Nederländerna har utökad och förenklad expertskatt inneburit stor ökning av den mest högkvalificerade invandringen.