Konjunkturvändningen skjuts allt längre fram

Trots förväntningar på återhämtning 2024 står svensk industrikonjunktur stilla. Särskilt kemibranschen påverkas av en försiktig global konsumtion och svag tysk ekonomi, där sju av tio företag ser negativa effekter. Många företag behåller personalstyrkan för att vara redo när konjunkturen vänder. Men har de råd att fortsätta när vändningen skjuts allt längre fram?

– För ett år sedan prognosticerades en tydlig konjunkturljusning år 2024. Men den svenska industrikonjunkturen vill inte ta fart, säger Carl Eckerdal, chefekonom, IKEM.

En viktig orsak till den försenade återhämtningen är den tyska ekonomins omfattande utmaningar. Tyskland är det enskilt viktigaste exportlandet för IKEM:s medlemsföretag.

– Konsekvenserna av en svag tysk industrikonjunktur är svåra att värja sig mot. 65 procent av företagen drabbas redan idag negativt och samtidigt eskalerar de tyska utmaningarna. Det börjar bli mycket svårt för medlemmarna att se en ljusning i närtid, säger Carl Eckerdal, chefekonom, IKEM.

Kvartalet innebar samma produktionsvolymer som för ett år sedan. Q3 2023 var dessutom ett kvartal av vikande volymer, varför jämförelsen inte heller var utmanande. Den kortsiktiga prognosen från IKEM:s medlemsföretag vad gäller utsikterna för Q4 visar sammanvägt på ett volymtapp. Läkemedelsbranschens förväntade volymtapp i kvartalet väger tungt.

– Majoriteten av företagen förväntar sig en konjunkturvändning först andra halvåret 2025. En så långt framskjuten prognos över konjunkturvändningen demonstrerar tydligt den stora osäkerhet som råder om vart den globala konjunkturen är på väg. Det är helt enkelt för tidigt att kunna dra slutsatser om när vändningen kommer. Och då ska man komma ihåg att kemi-, plast- och gummiproducenter ligger tidigt i värdekedjan och tenderar att känna av en konjunkturvändning före andra branscher, säger Carl Eckerdal, chefekonom, IKEM.

Företagen har med anledning av den alarmerande kompetensbristen behövt ”övervintra personal” genom lågkonjunkturen.

– Övervintringen har skett med en förhoppning om snar vändning. Frågan nu är hur länge företagen har råd att ta den kostnaden, säger Carl Eckerdal, chefekonom, IKEM.

Konjunkturbarometern finns bifogad.