Polen vid rodret i EU:s ministerråd
Onsdagen den 1 januari går ordförandeskapet över från Ungern till Polen. Polen prioriterar säkerheten för Europa och behovet att skydda medborgarna och stärka försvarsförmågan. EU måste hålla ihop och de lyfter vikten av att arbeta med länder som delar EU:s värderingar.
Polens prioriteringar är baserade på säkerhet i sju aspekter.
- Försvar och säkerhet
- Skydd av människor och gränser
- Motstånd mot utländsk inblandning och desinformation
- Säkerställande av säkerhet och näringsfrihet
- Energiomställning
- Ett konkurrenskraftigt och motståndskraftigt jordbruk
- Hälsoskydd
Som ordförandeland ligger det nu på Polen att leda de 10 olika ministerråden och finna överenskommelser tillsammans med de andra 26 medlemsstaternas ministrar. Polen kommer också företräda rådet i möten med Kommissionen och i förhandling med Europaparlamentet i lagstiftningsärenden.
– Polen har satt ett stort fokus på säkerhet i Europa i sina prioriteringar för det första halvåret 2025. Bland prioriteringarna ingår dock även att arbeta för lika spelregler för den europeiska industrin på de globala marknaderna och säkerställa en tillräcklig energiförsörjning till rimliga priser, säger Mikael Möller, chef för IKEM:s Brysselkontor.
– Det är en positiv signal att konkurrenskraften för industrin ligger så högt på agendan även i dessa tider av krig i EU:s närhet, fortsätter Mikael Möller.
Polen ingår i en trio av ordförandeskap - Polen, Danmark och Cypern - som tillsammans kommer att jobba för att finna gemensamma lösningar på utmaningarna som ligger framför dem. Efter de politiska guidelines som presenterades av EU-kommissionens ordförande Von der Leyen i höstas förväntas nu såväl vägledning som skarpa förslag att presenteras i februari. Dessa blir då en uppgift för Polen att inleda arbetet med och en uppgift för Danmark och Cypern att försöka ro i hamn.
– Trioprogrammet visar tydligt att konkurrenskraft och produktivitet kommer att ligga högt på prioritetslistan de kommande 18 månaderna. Utgångspunkten att vi ska ha en öppen ekonomi, en väl fungerande inre marknad, långsiktig tillväxt och fånga möjligheterna med en klimatneutral och cirkulär ekonomi i Europa är något vi delar fullt ut på IKEM. Det är positivt att kompetensförsörjning och forskning identifieras som grundläggande förutsättningar för ett starkt och konkurrenskraftigt Europa, säger Mikael Möller.
Mycket talar för ett fortsatt och möjligen än mer ansträngt förhållande mellan USA och Kina vilket kommer att påverka EU. Donald Trump som tillträder senare i januari talar om att handeln mellan USA och EU kan komma att omfattas av handelstullar.
– Inom EU är det viktigt att följa den politiska utvecklingen i de tongivande länderna Frankrike och Tyskland som står inför stora utmaningar på inrikespolitiskt. De stora utmaningarna med krig i EU:s direkta närhet, konflikten i Mellanöstern, den alltmer hårdnande globala konkurrensen och de sårbara internationella värdekedjorna kommer också fortsatt vara prioriterade frågor för de ordförandeskapen, avslutar Mikael.
Den 1 juli tar Danmark över ordförandeskapet från Polen.
Ordförandeskapets alla aktiviteter och händelser går att följa på Polish presidency of the Council of the European Union.
Polens program för ordförandeskapet kan läsas här Programme of the Presidency.
TRIO programmet kan läsas här Trio programme.
Mikael Möller
Chef IKEM Bryssel / Director EU Public Affairs