Etableringsanställning – en ny kollektivavtalad anställningsform
Svenskt näringsliv har träffat kollektivavtal om en ny anställningsform som kallas etableringsjobb med Unionen och LO. Avtalet behöver antas av IKEM respektive IF Metall och Unionen innan det går att börja använda anställningsformen.
Bakgrunden till etableringsanställnigen är den höga långtidsarbetslösheten i Sverige. Samtidigt som långtidsarbetslösheten är hög så har många företag svårt att hitta arbetskraft. Överenskommelsen om etableringsjobb sänker risken och kostnaden för företag att anställa långtidsarbetslösa samtidigt som den öppnar dörren in till arbetsmarknaden för personer som idag står långt ifrån arbetsmarknaden.
En arbetstagare med etableringsanställning ska ges möjlighet att delta i SFI samt i andra kortare utbildningar. Till skillnad från andra subventionerade anställningar har etableringsjobben förhandlats fram av Svenskt Näringsliv, LO och Unionen.
När börjar reglerna gälla?
En arbetstagare som anställs i en etableringsanställning får en del av sin inkomst från staten. Den delen regleras genom förordning (2022:807) om statlig ersättning för arbete i etableringsjobb som träder ikraft den 1 januari 2024. Men det krävs att IKEM respektive IF Metall och Unionen antar avtalet om etableringsanställningar innan det går att börja använda anställningsformen. Ett antagande är på gång, men mer information kommer när antagandet har skett. En förutsättning är också att det lokala facket godkänner etableringsanställningar på arbetsplatsen.
Vem kan anställas i en etableringsanställning?
Målgruppen för etableringsanställning är nyanlända (det vill säga någon som fått ett uppehållstillstånd de senaste 36 månaderna) och långtidsarbetslösa. Syftet är att de ska få möjlighet till kunskaper och erfarenheter som krävs för att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden. Arbetsgivaren får inte använda etableringsjobb i syfte att sänka sina arbetskraftskostnader.
Hur funkar etableringsanställningen?
Etableringsanställningen är en tidsbegränsad anställningsform som kan vara i upp till två år. Syftet med anställningen är att den ska leda till en tillsvidareanställning på heltid hos arbetsgivaren, men anställningen övergår inte per automatik. Anställningen kan sägas upp utan sakliga skäl av arbetsgivaren, men uppsägningen får inte ske på grunder som är diskriminerande eller föreningsrättskränkande. I övrigt gäller kollektivavtalade villkor.
Arbetstagaren ska få en inkomst som motsvarar lägstlönen i tillämpligt kollektivavtal. Staten finansierar viss del och arbetsgivaren en viss del. Lönen som arbetsgivaren ska betala uppgår till 7 374 kr, för arbetare såväl som för tjänstemän. Ersättningen från staten täcker upp resterande del och beslutas av Arbetsförmedlingen och betalas ut av Försäkringskassan till arbetstagaren. Den sammanlagda ersättningen grundar rätt till pension, sjukersättning och a-kassa.
Arbetstagaren söker, med hjälp av arbetsgivaren, ersättningen hos Arbetsförmedlingen och när arbetstagaren beviljas ersättningen blir anställningsavtalet giltigt. IKEM kommer att tillhandahålla mallar för anställningsavtal under Arbetsgivarguiden på webben.