Höjt försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare
Från och med den 1 november 2023 gäller att personer som söker arbetstillstånd behöver styrka att hen har en anställning som gör det möjligt att uppnå en ”god försörjning”.
Vad betyder ”god försörjning”?
Regeringen har beslutat att ”god försörjning” innebär en lägsta månadsinkomst om 80 % av medianlönen i Sverige. För närvarande motsvarar det en lägsta månadsinkomst om 27 360 kr. Beloppet kommer justeras årligen och utgår ifrån den medianlön som Statistiska centralbyrån publicerar. Kravet gäller oavsett sysselsättningsgrad, vilket innebär att även inkomsten från en deltidsanställning behöver uppgå till 27 360 kr per månad.
Kravet gäller även om lägstlönen i respektive kollektivavtal är lägre än 80 % av medianlönen.
Exempel: I-avtalets lägsta månadslön för personer som varit anställda i mer än tre månader är 25 370 kr per den 1 april 2023. För att personen ska få arbetstillstånd krävs att personen har en månadsinkomst om 27 360 kr för att arbetstillstånd ska beviljas.
För vem gäller kravet?
Det är endast personer som behöver arbetstillstånd för att arbeta i Sverige som påverkas. Medborgare i de nordiska länderna, EU/EES-medborgare behöver inte något arbetstillstånd. Personer från Ukraina som ansöker om arbetstillstånd inom ramen för EU:s Massflyktsdirektiv berörs inte heller, så länge som Massflyktsdirektivet är aktuellt eftersom detta är ett annat regelverk. Inte heller arbetstagare som innehar EU-blåkort (högkvalificerade arbetstagare), ICT-tillstånd (chef/specialist/praktikant inom företaget) eller som söker tillstånd för säsongsarbete berörs av det nya försörjningskravet.
I praktiken gäller kravet arbetstagare från så kallat ”tredjeland” som inte omfattas av något undantag.
När börjar reglerna gälla?
Reglerna börjar gälla den 1 november 2023, utan övergångsbestämmelser. I praktiken innebär detta att den som får sitt beslut den 1 november 2023 och senare måste ha en månadsinkomst om minst 80 procent av den medianlön som var publicerad när ansökan om arbetstillstånd kom in till Migrationsverket. Det är SCB som varje år publicerar uppgift om medianlönen.
I nuläget påverkar reglerna inte personer med giltiga arbetstillstånd. En eventuell ansökan om förlängning av arbetstillstånd kommer dock att prövas mot de nya reglerna.
Vad händer om arbetstagaren nekas arbetstillstånd?
Om arbetstagaren nekas arbetstillstånd måste arbetsgivaren omedelbart avbryta anställningen. Det krävs då ingen underrättelse, varsel eller uppsägningstid enligt lagen om anställningsskydd, utan anställningen avbryts på dagen. Det är förenat med straffansvar för arbetsgivare att ha personer anställda som saknar arbetstillstånd.