Inför sommarens huvudsemester
Kan arbetsgivare återkalla beviljad semester eller kalla in personal på deras semesterledighet? Den frågan besvarar vi här.
Beslut om beviljad semesterledighet är bindande. Detta innebär att ni som huvudregel bör träffa överenskommelse med den anställda om att semesterledighetens ska avbrytas.
Arbetsgivaren kan inte ensidigt, om det saknas fog för det, avbryta en anställds semesterledighet utan att riskera att drabbas av påföljder. En arbetsgivare som ensidigt återkallar redan beviljad semester kan ytterst bli skyldig att utge allmänt skadestånd och ekonomiskt skadestånd för kostnader som arbetstagaren haft till följd av att semestern avbrutits, till exempel kostnad för hemresa eller en inställd resa. Inträffar det däremot händelser som arbetsgivaren inte kunnat förutse och inte heller haft anledning att räkna med föreligger ingen skyldighet att utge allmänt skadestånd.
Ifall ett stort antal arbetstagare blir sjuka och verksamheten inte kan fortgå utan att återkalla beviljad semester finns sannolikt fog för att återkalla redan beviljad semester. Arbetsgivaren måste då först ha sett över andra möjliga lösningar än att återkalla den beviljade semestern. Arbetsgivaren bör då stå för kostnader som uppkommit till följd av inkallelsen. Det är dock bäst om frågan kan lösas genom överenskommelse på frivillig väg så långt som det är möjligt.
Avbryter ni semestern utan fog har arbetstagaren ändå arbetsskyldighet. Men ni riskerar att bli skadeståndsskyldiga till arbetstagaren.
I domen AD 1983 nr 123 hade arbetsgivaren beviljat en arbetstagares ansökan om semester. Senare återkallade arbetsgivaren beslutet. Härigenom gick arbetstagaren miste om en resa. Arbetsdomstolen dömde ut ekonomiskt skadestånd motsvarande kostnaden för resan om arbetstagaren själv skulle ha betalat den. Vidare förpliktades arbetsgivaren att utge ett allmänt skadestånd, då det ansågs att löftet hade återkallats utan fog.