Ny beredskapslag för arbetsrätten under krig och krigsfara

Sverige har en arbetsrättslig beredskapslag som kan börja gälla i händelse av krig eller konflikt i vårt närområde. Det är regeringen som vid behov kan aktivera beredskapslagen. Nuvarande lag som är från 1987 behöver uppdateras för att möta de behov som finns i samhället idag. Arbetsmarknaden måste snabbt kunna ställa om och anpassas till de rådande förhållandena vid krig, krigsfara eller extraordinära förhållanden.

En översyn av den gamla arbetsrättsliga beredskapslagen har genomförts och resulterat i utredningen, SOU 2023:79. I utredningen föreslås en ny arbetsrättslig beredskapslag som innebär anpassning i den arbetsrättsliga lagstiftningen vid krig, krigsfara eller extraordinära förhållanden. Även om utgångspunkten är att arbetsmarknadens parter ska ta ansvar för en fungerande arbetsmarknad under krig, krigsfara och extraordinära förhållanden behövs en arbetsrättslig beredskapslag som kan anpassas till totalförsvarets behov och ge parterna en utgångspunkt för att skapa ändamålsenliga kollektivavtal.

Mellan arbetsmarknadens parter finns kollektivavtal som gäller just vid krigsfara på olika sektorer, men även för arbetsgivare som inte omfattas av något kollektivavtal behövs ett underliggande regelverk för anpassa arbetsförhållandena och säkerställa totalförsvarets behov vid en beredskapssituation.

Utredningen har också analyserat skriftlighetskravet för kollektivavtal för att se till att kollektivavtal kan ingås eller sägas upp säkert och snabbt utan onödiga formkrav i både fredstid och vid krig, krigsfara och extraordinära förhållanden.