Arbetstagare som inte är föräldrar kan vara föräldralediga
Från och med den 1 juli 2024 ändras föräldraledighetslagen och socialförsäkringsbalken på så vis att även arbetstagare som inte själva är föräldrar kan vara helt eller delvis föräldralediga. Frågan om överlåtelse av dagar med föräldrapenning hanteras av Försäkringskassan. Om Försäkringskassan har beviljat överlåtelsen så har arbetstagaren rätt att vara ledig på samma sätt som en förälder.
Här är ett exempel:
En arbetstagare har övertagit 20 dagars rätt till föräldrapenning. Arbetstagaren har då rätt att vara föräldraledig exempelvis helt i 20 dagar alternativt i 40 dagar på halvtid.
Rätten till ledighet är sedan tidigare kopplad till de olika nivåerna för uttag av föräldraledighet, det vill säga hel, tre fjärdedels, halv, en fjärdedels eller en åttondel. Övriga regler i föräldraledighetslagen såsom arbetstagarens skyldighet att anmäla ledigheten två månader i förväg förändras inte.
Arbetsgivare kan, liksom tidigare, begära att arbetstagaren styrker sin rätt till ledighet med föräldrapenning genom att till exempel uppvisa utbetalning från Försäkringskassan under den aktuella ledighetsperioden. En liknande möjlighet att överlåta dagar finns sedan tidigare avseende tillfällig föräldrapenning (VAB). Antalet ledighetsdagar per barn förändras inte.