Etableringsjobb

IKEM har tecknat avtal med Unionen respektive IF Metall om etableringsjobb, som ska underlätta för långtidsarbetslösa och nyanlända att få jobb. Avtalet gäller för samtliga av IKEM:s kollektivavtalsområden, förutom kollektivavtalet för tvättindustrin/textilservice. De företag som tillämpar kollektivavtalet för tvättindustrin/textilservice kan enbart använda sig av anställningsformerna i kollektivavtalet.

Bakgrunden till etableringsanställningen är den höga långtidsarbetslösheten i Sverige. Samtidigt som långtidsarbetslösheten är hög har många företag svårt att hitta arbetskraft. Svenskt Näringsliv träffade därför kollektivavtal om etableringsjobb med Unionen och LO, vilket IKEM har antagit i avtal med Unionen och IF Metall.

Lokal överenskommelse om etableringsjobb

Överenskommelsen mellan arbetsmarknadens parter om etableringsjobb är en arbetsmarknadspolitisk kollektivavtalsmodell som kombinerar arbete och utbildning med syfte att sänka risken och kostnaden för företag att anställa långtidsarbetslösa samtidigt som den öppnar dörren in till arbetsmarknaden för personer som idag står långt ifrån arbetsmarknaden.

En förutsättning för att använda etableringsjobb är att lokal överenskommelse träffas med den lokala arbetstagarorganisationen, eller med arbetstagarorganisationens avdelning/regionkontor om lokal klubb inte finns. Överenskommelsen ska enbart avse möjligheten att tillämpa etableringsjobb i verksamheten. Övriga eventuella praktiska frågor ska hanteras utanför denna överenskommelse. Mall för överenskommelse hittar du under "Blanketter och mallar".

​Anställning

Målgruppen för etableringsjobb är nyanlända och personer som står långt från arbetsmarknaden.

Som nyanländ räknas den som fått ett tillfälligt eller permanent uppehållstillstånd inom de senaste 36 månaderna. Etableringsjobb kan inte användas för personer med tillfälligt uppehållstillstånd till följd av arbetskraftsinvandring.

En person som står långt från arbetsmarknaden är den som är över 20 år, är arbetslös och har varit arbetslös eller deltagit i ett arbetsmarknadspolitiskt program på heltid under minst 24 månader under de senaste 27 månaderna.

Syftet med etableringsjobb är att nyanlända och personer som står långt från arbetsmarknaden ska få möjlighet till kunskaper och erfarenheter som krävs för att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden.

Arbetstagaren söker, med hjälp av arbetsgivaren, ersättningen hos Arbetsförmedlingen. När arbetstagaren beviljas ersättningen blir anställningsavtalet giltigt. Arbetsgivaren ska lämna uppgifter om sin verksamhet och den arbetssökandes anställning i ett särskilt arbetsgivarintyg som finns på Arbetsförmedlingens hemsida , och komplettera ansökan med intyget. Intyget ska samtidigt skickas till arbetstagaren, lokalt och centralt fackförbund samt till IKEM. Lämpligast görs detta via e-post.

Den arbetssökande kan inte beviljas ersättning för etableringsjobb om anställningen startar innan Arbetsförmedlingen har fattat beslut. Den arbetssökande får heller inte påbörja anställningen innan Arbetsförmedlingen beviljat ansökan. Därför rekommenderar Arbetsförmedlingen att startdatum för anställningen sätts minst 15 dagar framåt.

Etableringsjobb är en tidsbegränsad anställningsform på heltid. Huvudregeln är att anställningen ska vara i två år, vilket också är den längsta tillåtna anställningstiden för denna anställningsform. Syftet med anställningen är att den ska leda till en tillsvidareanställning på heltid hos arbetsgivaren, men det sker inte någon övergång per automatik. Anställningen kan också i undantagsfall vara kortare tid än två år.

Arbetsgivaren får inte använda etableringsjobb i syfte att sänka sina arbetskraftskostnader. Om arbetsgivaren har vidtagit uppsägningar på grund av arbetsbrist får etableringsjobb inte användas på samma driftsenhet och avtalsområde förrän efter en karensperiod om 12 månader, räknat från när den sista personen fick besked om uppsägning på grund av arbetsbrist. En arbetstagare med företrädesrätt till återanställning kan inte göra anspråk på ett etableringsjobb. Mall för anställningsavtal för etableringsjobb hittar du under Blanketter och mallar.

Med undantag för de särskilda regler som följer etableringsjobb som redogörs för här gäller i övrigt kollektivavtalade villkor för anställningen.

Om det sker förändringar under anställningen som kan påverka rätten till den statliga ersättningen för etableringsjobb, eller storleken på den ersättningen, ska arbetsgivaren omgående anmäla detta till Arbetsförmedlingen.

Lön

Arbetstagaren ska få en inkomst som motsvarar lägstlönen i tillämpligt kollektivavtal. Staten finansierar viss del och arbetsgivaren en viss del. Lönen som arbetsgivaren ska betala uppgår till 7 563 kr (2024 års löneläge), plus sociala avgifter och tjänstepension på det lönebeloppet. Lönen omfattas inte av lönerevision eftersom beloppet är föremål för en årlig indexhöjning. Hur indexuppräkningen ska göras framgår av förordningen om statliga ersättning för arbete i etableringsjobb. Lönen ska heller inte ingå i löneunderlaget som utgör grunden för lönerevision. Ersättningen från staten täcker upp resterande del och betalas ut av Försäkringskassan till arbetstagaren.

Arbetstagaren har rätt till övriga ersättningar, till exempel övertidsersättning, ersättning för obekväm arbetstid, restidsersättning och beredskapsersättning som följer av gällande kollektivavtal. I kollektivavtal där dessa ersättningar anges i krontal ska det angivna krontalet utges. För ersättning som räknas ut med divisorer ska arbetsgivarens lönedel adderas med den statliga ersättningen, där den sammanlagda ersättningen utgör grund för beräkningen.

Den sammanlagda ersättningen grundar rätt till allmän pension, sjukersättning och a-kassa.

Semester

Särskilda regler för semester gäller för anställda i etableringsjobb. Semesterlagen är tillämplig tillsammans med ett antal avvikelser som framgår av Avtalet om arbete i etableringsjobb, och ersätter betalningsbestämmelserna i IKEM:s kollektivavtal. Redan från första anställningsåret ska arbetstagaren erhålla betald semester, även om arbetstagaren inte tjänat in den. Vid beräkning av semesterlön tillämpas en sammalöneregel (arbetsgivarens lönedel) jämte ett semestertillägg om 0,43 procent per semesterdag. Under semestern får arbetstagaren även den statliga ersättningen. Någon avräkning eller kvittning ska inte ske när anställningen tar slut.

Vid innestående semester vid anställningens slut ska semesterersättningen beräknas på arbetsgivarens lönedel jämte ett semestertillägg om 0,43 procent per semesterdag.

Utbildning under anställningen

En arbetstagare med etableringsjobb ska ges möjlighet att delta i SFI samt i andra kortare utbildningar som arbetsgivaren och arbetstagaren kommer överens om och som arbetsgivaren anser underlättar fortsatt anställning hos arbetsgivaren. Om utbildningen sker under arbetstid ska det inte göras något löneavdrag. En rimlig fördelning kan vara att utbildningen till 50 procent sker på arbetstid och övrig tid sker på fritiden. Lämpligt är att utbildningen förläggs i början eller slutet av ett arbetspass.

Avsluta en anställning i etableringsjobb

En anställning i etableringsjobb upphör som huvudregel vid ett angivet slutdatum. En arbetsgivare som inte avser att erbjuda annan anställning efter slutdatum ska ge arbetstagaren besked om detta senast 3 veckor före anställningstidens utgång. Arbetsgivaren ska samtidigt varsla den lokala arbetstagarorganisationen.

Underrättelseskyldigheten är endast en ordningsföreskrift och innebär inte att anställningen i etableringsjobb fortsätter eller övergår i en tillsvidareanställning om arbetsgivaren missar att underrätta. Arbetsgivaren kan dock bli skyldig att betala skadestånd till arbetstagaren. Skadeståndet uppgår då till arbetsgivarens lönedel och den statliga ersättningen för den tid som inte iakttagits.

Arbetsgivaren respektive arbetstagaren har även möjlighet att avbryta en anställning i etableringsjobb i förtid. I båda fall gäller en underrättelsetid om 3 veckor. Sakliga skäl för att avsluta anställningen från arbetsgivarens sida krävs inte, men uppsägningen får inte ske på grunder som är diskriminerande eller föreningsrättskränkande.

Om en arbetsgivare avser att säga upp anställda på grund av arbetsbrist måste först alla anställningar med etableringsjobb på samma driftsenhet och avtalsområde avslutas genom underrättelse. Möjlighet finns att träffa lokal överenskommelse om annat, och i vilket fall ska de lokala parterna i förhandlingar diskutera om det är lämpligt att avsluta anställningar i etableringsjobb.  

En anställning med etableringsjobb upphör vidare omedelbart om Arbetsförmedlingen omprövar tidigare fattat beslut och upphäver det. Det är rättsligt möjligt för den enskilde att överklaga ett ändringsbeslut från Arbetsförmedlingen. Av det skälet inträffar rättsverkan av ett ändringsbeslut först när arbetsgivaren fått del av ett lagakraftvunnet beslut från Arbetsförmedlingen eller i förekommande fall från domstol. En anställning med etableringsjobb upphör även omedelbart om Avtal om arbete i etableringsjobb mellan Svenskt Näringsliv och Unionen respektive LO upphör att gälla. Detsamma gäller om antagandet av avtalet mellan IKEM och Unionen respektive IF Metall upphör att gälla.

Arbetsgivaren är skyldig att meddela Arbetsförmedlingen att en anställning i etableringsjobb har upphört. Det gäller oavsett om det är arbetsgivaren eller den anställde som avslutat anställningen.

En anställning i etableringsjobb som avbryts eller avslutas kvalificerar inte till företrädesrätt till återanställning.

Mall för varsel och underrättelse/besked vid upphörande av anställning i etableringsjobb hittar du under "Blanketter och mallar".