Semesterförläggning över jul och nyår

Efter sommarens huvudsemester är det dags att följa upp hur många semesterdagar som är utlagda respektive kvarstår för varje arbetstagare.

Om en arbetstagare har semesterdagar kvar och inte meddelar att hen vill spara några dagar, är det arbetsgivarens ansvar att semesterdagarna förläggs fram till semesterårets utgång. Arbetsgivaren ska samråda med arbetstagarna eller förhandla med facket enligt MBL, alternativt de samrådsformer ni lokalt kommit överens om.

Var ute i god tid!

Det är vanligt att arbetstagarna vill vara ledig mellan jul och nyår. Det är därför bra att i ett tidigt skede be arbetstagarna inkomma med semesterönskemål så att ni kan planera verksamheten över jul och nyår. Om samråd eller förhandling inte leder till att ni kommer överens om förläggningen så är det arbetsgivaren som bestämmer när semesterledigheten ska förläggas under tiden fram till semesterårets utgång. Arbetsgivaren måste då underrätta den anställda om den beslutade förläggningen minst två månader före semesterns början.

Stänga ner verksamheten över julen

Planeras en stängning av verksamheten över jul och nyår är det extra viktigt att ni är ute i god tid. Arbetsgivaren ska samråda med arbetstagarna eller förhandla med facket enligt MBL eller samråda enligt de samrådsformer som ni kommit överens om lokalt.

Om ni inte kommer överens om stängning av verksamheten bestämmer arbetsgivaren om vad som ska gälla och kan förlägga arbetstagarnas semester under den nedstängda perioden.

En viktig sak att tänka på är att en arbetstagare inte kan tvingas att ta ut obetalda semesterdagar. En vanlig lösning är då att avtala med arbetstagaren om förskottsemester eller tilldela personen arbetsuppgifter som går att utföra även om verksamheten är nedstängd.

Om flera ansöker om semesterledighet samtidigt?

Det är arbetsgivaren som - efter samråd - förlägger semestern. En arbetstagare kan inte själv välja att ”ta semester” ett specifikt datum eller en specifik period. Det är både en rättighet och en skyldighet för arbetsgivaren att förlägga semestern under semesteråret. Det innebär att arbetsgivaren har sista ordet i frågan om när semestern ska förläggas.

Dock med den inskränkningen att om arbetsgivaren och arbetstagaren inte kommer överens om annat, ska fyra veckor sammanhängande semester förläggas under perioden juni – augusti. Därmed är det alltså upp till er som arbetsgivare att förlägga/bevilja semester efter vad verksamheten klarar av under jul- och nyårsveckorna.

Föräldraledighet

Det är mycket svårt för arbetsgivaren att neka en arbetstagare föräldraledighet, vilket innebär att denna ledighet ska prioriteras före den som ansökt om semester. Den som vill nyttja sin rätt till föräldraledighet ska ansöka om den senast två månader innan ledighetens början, eller om det inte kan ske – så snart som möjligt innan ledigheten börjar. Ledighet ska då förläggas enligt arbetstagarens önskemål om det inte medför påtagliga störningar av verksamheten.