Svar på knepiga frågor i samband med semester
Får en arbetsgivare avbryta en pågående semester? Vad gör jag om en anställd inte kommer tillbaka efter semestern? Vi besvarar kniviga frågor som är bra att känna till nu inför semestertider.
Är du det minsta osäker på hur du ska hantera liknande situationer är det bara att kontakta IKEM:s arbetsgivarjour så får du hjälp.
-
Vid sjukdom under semesterledigheten kan arbetstagaren välja att sjukanmäla sig och erhålla sjuklön som vanligt med undantag för karensavdraget, förutsatt att det rör som om minst en hel sjukdag. En arbetstagare som vill avbryta sin semester på grund av sjukdom ska omgående, eller utan dröjsmål, anmäla detta. Arbetsgivaren kan då begära att sjukdomen styrks med läkarintyg under förutsättning att det klargörs vid anmälan eller i form av en generell bestämmelse på arbetsplatsen.
Den semesterledighet som kvarstår på grund av sjukdom ska, om inget annat avtalats, läggas ut i ett sammanhang. Dock är arbetsgivaren inte skyldig att förlägga denna semesterledighet i omedelbar anslutning till den tidigare semestern. Det är arbetsgivaren som efter samråd med arbetstagaren bestämmer när ersättningssemestern ska förläggas.
-
För att kunna avbryta en arbetstagares semester krävs tungt vägande skäl samt att arbetsgivaren gjort allt som krävs för att hitta andra lösningar. Ett beviljat beslut om semesterledighet är bindande på så sätt att arbetsgivaren inte ensidigt kan återkalla beslutet utan att drabbas av påföljd. En arbetsgivare kan bli skyldig att ersätta ekonomisk skada som orsakas arbetstagaren genom att arbetsgivaren ändrar ett tidigare fattat förläggningsbeslut. Även allmänt skadestånd kan bli aktuellt för det fall arbetsgivaren återkallar ett tidigare beslut om semesterledighet utan att det funnits fog att återkalla beslutet.
En bedömning får göras från fall till fall men det kan exempelvis röra sig om en oförutsedd händelse som på ett allvarligt sätt skadar verksamheten och där inga andra lösningar finns än att avbryta eller flytta beviljad semester. Uppstår en situation om att avbryta eller flytta semestern så försök att alltid komma överens med arbetstagaren.
-
Som arbetsgivare ska ni genast försöka få kontakt med arbetstagaren som uteblivit från arbetet. Om arbetstagaren inte har något giltigt skäl för sin frånvaro är det olovlig frånvaro, vilket är ett allvarligt brott mot anställningsavtalet. Det leder till löneavdrag och om frånvaron är omfattande eller upprepad kan eventuellt sakliga skäl för uppsägning föreligga.
Det är viktigt med bra och tydliga rutiner för anmälan av frånvaro, oavsett orsak. I våra kollektivavtal för arbetare finns en reglering avseende om en arbetstagare uteblivit från arbetet under tio arbetsdagar utan att ha anmält orsaken till sin frånvaro. Arbetstagaren ska då anses ha avslutat sin anställning utan att ha iakttagit uppsägningstiden. Överläggning med lokalt facklig organisation ska ske innan underrättelse från arbetsgivaren sker.
-
Planerar ni att stänga verksamheten under huvudsemestern bör ni redan ha förhandlat detta med facket. Annars bör ni omgående göra detta. Arbetsgivaren ska förhandla med facket enligt medbestämmandelagen och samråda med arbetstagarna om förläggning av huvudsemestern. Om ni inte kommer överens om stängning av verksamheten bestämmer arbetsgivaren om vad som ska gälla och kan förlägga arbetstagarnas semester under den nedstängda perioden. Viktigt att tänka på är att en arbetstagare som inte har tjänat in betalda semesterdagar inte är tvingad att ta obetald semesterledighet. En vanlig lösning vid ett sådant fall där arbetstagaren inte vill ta obetald semesterledighet är att arbetstagaren erhåller förskottssemester alternativt arbetar ändå med andra arbetsuppgifter.
På arbetarsidan finns särskilda regler i kollektivavtalen avseende permittering vid semesterstängning som reglerar de fall arbetstagaren ej har intjänade betalda semesterdagar eller har överenskommen förskottsemester. Om företaget inte kan bereda arbete i samband med semesterstängning ska arbetsgivaren och arbetstagaren träffa överenskommelse om ledighet med bibehållen lön (förskottsemester). Detta gäller för högst tio dagar i samband med semesterstängning. Det är alltså en tvingande regel för arbetstagaren avseende förskottsemester av händelse av semesterstängning i samband med huvudsemestern. Särskilda avräkningsregler finns för denna typ av förskottsemester.
För er som omfattas av Gemensamma metall krävs skriftlig överenskommelse, se kollektivavtalet för mer information.
-
Arbetstagaren gör sig skyldig till olovlig frånvaro och arbetsvägran. Arbetsdomstolen ser allvarlig på den här typen av agerande där arbetstagaren fått ett avslag på sin ledighetsansökan men aktivt väljer att förbise detta.
Arbetsdomstolen godkände ett avskedande på en anställd som tog semesterledighet en vecka innan beviljad ledighet och var medveten om att bolaget inte godtog att han påbörjade sin semester nämnda dag. Den anställda varnades av bolaget men valde ändå inte att inställa sig (AD 2018 nr 66). Den anställda gjorde sig skyldig till arbetsvägran.
Uppstår en sådan situation bör ni som arbetsgivare omgående kontakta medarbetaren och kräva inställelse. Vägrar arbetstagaren så utgör det ett allvarligt brott mot anställningsavtalet och kan vara skäl för avsked.
Arbetsgivarjouren
IKEM:s arbetsgivarjour svarar på dina arbetsrättsliga frågor och frågor om kollektivavtal.
+46 10 455 38 80
jouren@ikem.se
Måndag-fredag kl 8:30-16:30, stängt kl 12.00 - 13.00