IKEM:s konjunkturbarometer: Trumps handelshinder oroar
En av IKEM:s viktigaste uppgifter är att förhandla fram bra kollektivavtal för våra 1 250 medlemsföretag. Den 19 december växlade vi avtal med våra motparter så nu är avtalsförhandlingarna igång. IKEM har 10 kollektivavtal som vi förhandlar om.
Innovations- och kemiindustrin står inför betydande investeringar i övergången till klimatneutralitet. Företagen behöver stabila och förutsägbara villkor samtidigt som konkurrenskraften måste bibehållas. Faktorer att ta hänsyn till i avtalsförhandlingarna:
Det är industrins parter som sätter det så kallade ”märket”. Märket finns för att löneökningarna inte ska bli högre än ekonomin tål och skapa inflation. Märket säkerställer konkurrenskraften internationellt och skapar stabilitet på arbetsmarknaden.
IKEM har tio kollektivavtal som omfattar ungefär 70 000 anställda i medlemsföretagen. Det största avtalet för anställda inom produktionen är I-avtalet som omfattar över 20 000 anställda. Alla medlemsföretag omfattas av Tjänstemannaavtalet som gäller för över 36 000 tjänstemän i våra industrier.
Industriavtalet främjar industrins utveckling, lönsamhet och konkurrenskraft. Det lägger grunden för god reallöneutveckling och goda villkor.
Läs mer om Industriavtalet och varför det är bra för Sverige
Det finns en hel del ord och termer som i princip bara används när det är avtalsförhandlingar. I vår ordlista får du förklaringarna till alla krångliga ”avtalsord”.
Företagen står inför stora utmaningar. Vi förhandlar för att stärka företagens utvecklingsmöjligheter och konkurrenskraft.
Den 19 december växlar IKEM avtalskrav med motparterna IF Metall, Ledarna, Unionen, Sveriges Ingenjörer och Naturvetarna. Därmed är avtalsförhandlingarna igång.
Efter helgerna påbörjar vi våra interna möten då vi noggrant går igenom inkomna krav från motparterna. Därefter har vi enskilda möten med varje motpart (IF Metall, Unionen, Ledarna, Sveriges Ingenjörer, Naturvetarna) där vi diskuterar det specifika kollektivavtalet.
Nu går vi in i förhandlingarna på allvar. Den här perioden pågår i två månader, januari och februari.
En månad innan avtalen löper ut träder de opartiska ordförandena in i förhandlingarna och bistår parterna. De ska också bidra till ökad samordning vid kollektivavtalsförhandlingarna.
Den 31 mars är ett viktigt datum. Då slutar IKEM:s stora avtal att vara giltiga.
Avtalen som ingår här är: Tjänstemannavtalet, I-avtalet, Kemiska fabriker, Gemensamma metall och avtalet för Återvinningsföretagen.
Dessutom löper även de flesta andra avtal i den privata sektorn ut den 31 mars.
Om inte IKEM tecknat nya kollektivavtal med motparterna för de avtal som slutar att gälla den 31 mars går förhandlingsprocessen in i så kallade partsgemensamma överläggningar. Överläggningarna pågår i sju kalenderdagar.
De opartiska ordförandena, OpO, leder deförhandlingarna. Det är också fastlagt att OpO får komma med högst två hemställan till parterna.
Om vi inom industrin inte kommer överens och sätter märket inom sju kalenderdagar efter den 31 mars så råder inte fredsplikt längre. Utan nya kollektivavtal finns det alltså risk för konflikter på våra avtalsområden.
Nu sätter vi oss vid förhandlingsbordet tillsammans med vår motpart IF Metall igen för att förhandla avtalen för oljeraffinaderier och glasindustrin, som slutar gälla den 31 maj.
Den 30 juni löper det sista av IKEM:s kollektivavtal ut – Tvätt- och textilservice. När det är undertecknat och klart är avtalsförhandlingarna över för den här gången.