Hur fungerar kollektivavtal?
Den svenska arbetsmarknadsmodellen innebär att arbetsgivarorganisationer och fackförbund reglerar arbetsvillkor och löner i branschanpassade kollektivavtal. Det skapar stabilitet på arbetsmarknaden och värnar företagens konkurrenskraft.
Varje kollektivavtal är ett resultat av förhandling mellan avtalets parter. Kollektivavtalet reglerar bland annat löner, allmänna villkor om formerna för anställning, sjukdom, semester, övrig ledighet och arbetstid samt försäkringsskydd. Med kollektivavtal får du ett bra stöd i din roll som arbetsgivare oavsett hur många anställda du har, eller vilken bransch du tillhör.
I verksamheter som har kollektivavtal gäller avtalen för alla medarbetare, oavsett om de är med i facket eller inte, vilket skapar tydliga spelregler för både arbetsgivare och anställda. Under avtalsperioden, det vill säga den tid som ett kollektivavtal gäller, råder fredsplikt. Det innebär att anställda inte kan gå ut i strejk för att nå bättre villkor.
Flexiblare än lagstiftning
Kollektivavtal ökar flexibiliteten och medger andra lösningar och avvikelser än lagstiftningen. Saknas däremot kollektivavtal gäller inte vilka arbetsvillkor som helst. Då gäller i stället lagens regler.
Att teckna kollektivavtal innebär därför att du som arbetsgivare får ett regelverk anpassat för just ditt företag, i stället för lagar som annars gäller alldeles oavsett din verksamhetens behov.