EU-agenda för konkurrenskraft och omställning

Innovations- och kemiindustrierna ska vara ledande i den gröna omställningen. För att lyckas med det krävs att det är minst lika fördelaktigt att investera i Sverige som i andra regioner av världen och att vi som industri stärker vår globala konkurrenskraft och fortsätter att attrahera investeringar.

IKEM:s medlemsföretag står idag för omkring en tredjedel av de industriella utsläppen av koldioxid i Sverige och är därmed oerhört viktiga för den gröna omställningen och för att Sverige ska kunna nå klimatmålen.

Uppgiften för medlemsstaterna, EU-kommissionen och Europaparlamentet de kommande åren är att skapa de förutsättningar som den globalt konkurrerande europeiska industrin behöver för att investera och framgångsrikt ställa om till klimatneutralitet. Detta samtidigt som stora subventionsprogram för den gröna omställningen rullas ut i såväl Kina som USA och med ny geopolitisk verklighet med krig i Europas närområde och störningar i världshandeln.

Konkurrenskraft är motorn för omställning

IKEM För att IKEM:s medlemsföretag ska bli framgångsrika i sin omställning och kunna hjälpa samhället att bli mer hållbart krävs att de är globalt konkurrenskraftiga. IKEM har tagit fram en EU-agenda där vi adresserar utmaningen i fyra prioriterade perspektiv med förslag på åtgärder som vi vill diskutera med våra viktiga beslutsfattare i såväl Sverige som i Bryssel.

Fyra prioriterade perspektiv

1.
Vi måste främja återvinning av avfall, återvinning av koldioxid och använda biobaserade råvaror.

2.
Vi måste få fram nya säkra och hållbara kemikalier effektivare och snabbare.

3.
Vi måste öka tillgången på kompetens och stärka den fria rörligheten av arbetskraft.

4.
Det måste vara attraktivt att investera i Europa.

Färdplan för fossilfri konkurrenskraft

Kemi-, plast- och läkemedelsindustrin står inför en historisk omställning för att nå klimatneutralitet och säkerställa en hållbar kemikalieanvändning. Genom en gemensam färdplan visar våra industrier hur de ska minska utsläppen, öka återvinningen och säkra konkurrenskraften i ett klimatneutralt Sverige år 2045.

Läs mer om färdplanen