Kompetensförsörjning för en världsledande grön industri

Välutbildad och kompetent arbetskraft har bidragit till att innovations- och kemiindustrierna lagt forskning och tillverkning i Sverige. På senare år har företagen fått svårare att hitta rätt kompetenser. Sverige måste få fram fler utbildade på alla nivåer – yrkesutbildade, högskole­utbildade och forskarutbildade. Sverige behöver också lyckas bättre med att locka kompetens från andra länder, för att inte gå miste om framtida investeringar.

IKEM:s industrier växer och behöver rekrytera 11 000 nya medarbetare till om fem år. Det behövs personer med rätt kompetenser på alla nivåer. Industrin konkurrerar på en global marknad och tillgången till rätt kompetenser är avgörande för att locka och behålla investeringar i landet. Oavsett nivå av utbildning bör ambitionen i Sverige vara att utbildningen ska vara i världsklass. Det tjänar alla som bor i Sverige på.

IKEM tycker att svensk utbildnings-, forsknings- och arbetsmarknadspolitik behöver styras ännu mer mot att matcha industrins behov av kompetens.

Satsa för att stärka kompetensförsörjningen

För att Sverige ska ha en världsledande och grön industri behövs satsningar som säkrar innovations- och kemiföretagens kompetensförsörjning. I vår reformagenda Kemi är lösningen presenterar vi konkreta reformförslag för stärkt utbildning och bättre kompetensförsörjning. 

Underlätta rekrytering av internationell kompetens

Den kunskapsintensiva industrin behöver kompetens som inte alltid finns i Sverige. Arbetskraftsinvandringen måste fungera bättre, trösklar sänkas och den internationella rörligheten av experter bli större. Bland annat behöver Migrationsverket förenkla och snabba upp handläggningen, och expertskatteavdraget behöver utvecklas.

Läs mer om IKEM:s politiska förslag för kompetensförsörjningen i vår reformagenda.

Färdplan för fossilfri konkurrenskraft

Kemi-, plast- och läkemedelsindustrin står inför en historisk omställning för att nå klimatneutralitet och säkerställa en hållbar kemikalieanvändning. Genom en gemensam färdplan visar våra industrier hur de ska minska utsläppen, öka återvinningen och säkra konkurrenskraften i ett klimatneutralt Sverige år 2045.

Läs mer om färdplanen