Bertas Fissaft
Du behöver
¼ - ½ Rödkålshuvud
Kniv
Skärbräda
Ev skål
Plastpåsar
Tillgång till frys
Gör så här
- Hacka rödkålen i cm-stora bitar.
- Lägg ett par nävar rödkålshack i en kraftig plastpåse.
- Lägg in påsarna i frysen och låt ligga över natten.
- Ta ut påsarna ur frysen.
- Häll en skvätt varmt vatten (ca 2-5 dl) i plastpåsen. Ju mindre vatten desto mer koncentrerad blir rödkålssaften.
- Stäng påsen noga och knåda den försiktigt. Ställ påsen i en skål om det går hål i den.
- Efter en liten stund har vattnet blivit kraftigt färgat av rödkålen. Då är det dags att försiktigt hälla över saften i en annan behållare.
Det här händer:
I rödkål finns ett slags naturliga färgämnen, så kallade antocyaner. Färgämnet finns inne i rödkålens celler och de frigörs när cellväggen sprängs sönder av att rödkålen läggs i frysen.
Det fiffiga med antocyanerna är att de ändrar färg beroende på surhetsgrad. Antocyanerna är röda i sur miljö och blå i basisk miljö.
Antocyanerna finns, förutom i rödkål, även i bland annat blåbär, vinbär, rödbetor och röda druvor. De förekommer också i en hel del blomfärger till exempel i blåsippor, vallört och blåeld. Färgen på frukten eller blomman bestäms av surhetsgraden i cellvätskan. Omogna blåbär är till exempel röda eftersom de är sura. När de mognar ändras surheten så de blir blå.
Surt och basiskt:
Hur sur eller hur basisk en lösning är anges ofta med ett pH-värde. Ett lågt pH-värde innebär att lösningen är sur. Den har ett överskott på vätejoner, [H+]. Ett högt pH-värde innebär att lösningen är basisk, då har den i stället ett överskott på hydroxidjoner, [OH-]. Eftersom [H+] varierar över många tiopotenser mellan olika lösningar används en logaritmisk skala, det vill säga antalet vätejoner minskar tio gånger för varje steg uppåt i skalan.
En lösning sägs vara neutral (pH=7) när antalet vätejoner och antalet hydroxidjoner är lika många. Rent vatten har defintionsmässigt pH 7, men allt vatten i naturen påverkas av omgivningen och pH-värdet i vattnet varierar därför över landet.