Spanien tar över ordförandeklubban i EU:s ministerråd

Lördagen den 1 juli går ordförandeskapet över till Spanien från Sverige.

Prioriteringarna är:

  • Återindustrialisering av EU och säkrandet av en öppen strategisk autonomi
  • Gå framåt i den gröna omställningen och miljöanpassningen
  • Främja en större social och ekonomisk rättvisa
  • Stärka den europeiska sammanhållningen

Rysslands aggression mot Ukraina kommer fortsatt att vara en central fråga för det spanska ordförandeskapet och har övergripande konsekvenser för EU, inte minst vad gäller energisäkerhet och höga kostnader för energi. Spanien ingår i en trio av ordförandeskap  -  Spanien, Belgien och Ungern – som tillsammans kommer att jobba för att finna gemensamma lösningar på utmaningarna som ligger framför dem. Det omfattar bland annat att stärka EU:s globala konkurrenskraft, säkra en rättvis omställning i Europa med ett stärkande av den sociala dimensionen samt att bygga upp en ambitiös och balanserad handelspolitik som skyddar EU:s intressen och försvarsförmåga.

– Det är positivt att Spanien fokuserar på global konkurrenskraft och ser värdet med en utvecklad handel för att minska beroendet av bl.a strategiska råvaror. På det viset för de vidare den tydliga svenska prioriteringen av konkurrenskraft som motor för omställning. Jag ser också en tydlig signal om att förutsättningarna för industriell verksamhet prioriteras vilket är ett måste för att kunna förverkliga en återindustrialisering. Det handlar nu inte om, utan om hur vi ska åstadkomma omställningen till en klimatneutral industri, och då måste mycket komma på plats, säger Mikael Möller, chef för IKEM Bryssel.

Vi står inför ett Europaval den 9 juni 2024 och tillsättandet av en ny EU Kommission. Det spanska ordförandeskapet har en viktig roll att komma så långt som möjligt i förhandlingarna med Europaparlamentet då Belgien måste förhandla klart runt mars 2024. Därefter är det ett nytt Europarlament som tar vid.

– Med ett nytt Europaparlament och ett nytt arbetsprogram för EU Kommissionen kan mycket förändras, konstaterar Mikael.

Den 1 januari tar Belgien över ordförandeskapet från Spanien.

Ordförandeskapets alla aktiviteter och händelser går att följa på Spanish Presidency of the Council of the European Union (europa.eu)