IKEM:s förhandlingschef kommenterar LO:s besked

LO har vid en pressträff den 23 oktober meddelat att majoriteten av förbunden samordnar sig inför 2025 års avtalsförhandlingar och ställer gemensamma krav om låglönesatsningar. Den svaga kronan, en utdragen lågkonjunktur och ett Tyskland i ekonomisk kris innebär redan utmaningar för svensk innovations- och kemiindustri. Produktiviteten måste öka för att värna svensk konkurrenskraft.

IKEM:s konjunkturbarometer tar varje kvartal tempen på företagen. Den senaste barometern omfattade Q2 och den visade bland annat att Tyskland, medlemmarnas viktigaste exportmarknad, utgör ett växande orosmoln.

– Den efterlängtade uppåtrekylen har helt klart skjutits på framtiden. Just nu står företagen inför problem med en svag svensk valuta, en utdragen lågkonjunktur och med den viktigaste exportmarknaden i ekonomisk kris. Vår internationella konkurrenskraft har inte råd med stigande arbetskraftskostnader, produktiviteten måste öka, säger Henrik Stävberg, förhandlingschef, IKEM.

– Den konkurrensutsatta industrin är grunden för svenskt välstånd och näringslivets förutsättningar måste värnas, säger Henrik Stävberg, förhandlingschef, IKEM.