IKEM:s krav i kommande avtalsförhandlingar

Idag växlar IKEM yrkanden med facken och därmed inleds 2025 års avtalsförhandlingar. Ett realistiskt märke behöver sättas och flera åtgärder vidtas för att bibehålla innovations- och kemiindustrins globala konkurrenskraft.

Idag växlas yrkanden mellan fackförbunden inom industrin och arbetsgivarorganisationerna. Innovations- och kemiindustrierna står inför stora utmaningar med en ihållande lågkonjunktur, övervintrad personal och en enorm uppförsbacke i det viktigaste exportlandet Tyskland. Samtidigt har fackförbunden lagt fram ett lönekrav på 4,2 procent.

– Kravet om 4,2 procent är fullkomligt orealistiskt. Det skulle leda till en försämrad svensk konkurrenskraft och slå mot såväl jobben som välfärden, dessutom riskerar det att driva på inflationen. Fackförbunden måste sikta på lönekrav som inte driver små- och medelstora företag ur landet, säger Henrik Stävberg, förhandlingschef, IKEM.

En övervägande majoritet inom kemi- och plastindustrin ser en konjunkturvändning som tidigast första halvåret 2025, men en stor andel sätter sin förhoppning längre fram än så. Osäkerheten om vart konjunkturen tar vägen är således mycket stor.

– IKEM företräder 1 250 företag med drygt 70 000 medarbetare och genom innovations- och kemiindustrin skapas cirka dubbelt så många indirekta jobb i andra branscher. Vår utgångspunkt i förhandlingarna är att kollektivavtalen ska stärka svensk konkurrenskraft, säger Henrik Stävberg, förhandlingschef på IKEM.

IKEM:s ingångsvärden i avtalsförhandlingarna

IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige växlar yrkanden med IF Metall, Unionen, Sveriges Ingenjörer, Naturvetarna och Ledarna idag, torsdagen den 19 december, kl 09.45 och kl 10.45.

– Fackförbunden behöver ta ansvar i förhandlingarna. Industrin befinner sig i en tuff internationell konkurrens och den låga produktivitetsutvecklingen riskerar drabba både jobb och välstånd. Vi kan konstatera att det, utöver ett realistiskt märke, krävs flertalet åtgärder för att komma till rätta med problematiken, säger Henrik Stävberg, förhandlingschef, IKEM.

– Ett av våra yrkande innebär att vi bjuder in fackförbunden att delta i en studie om framtidens kollektivavtal. Vår förhoppning är att genom ett sådant arbete nå samsyn om vad som krävs för att säkerställa en bibehållen konkurrenskraft, säger Henrik Stävberg, förhandlingschef, IKEM.

Facken avser att återkomma i frågan om arbetstidsförkortning den 15 maj. Men industrin har, till skillnad från vissa andra branscher, idag redan en avtalsreglerad arbetstidsförkortning.

– Om LO planerar att driva arbetstidsförkortning på Socialdemokraternas kongress och låta frågan avgöras lagvägen så kommer industrins nuvarande arbetstidsförkortning att nedmonteras. Antalet arbetade timmar behöver öka, och det samma gäller arbetsgivarens planeringsmöjligheter, säger Henrik Stävberg, förhandlingschef, IKEM.

Ett axplock av IKEM:s yrkanden för en säkrad drift

  • IKEM vill införa ett krav om att föräldraledighetsansökan måste ske i god tid för arbetsgivarens möjlighet att planera driften under semestertider.
  • Övertidsarbete behöver under året kunna överskrida 200 timmar förutsatt att kompensation skett till årsskiftet.
  • Minska rätten till fyra sammanhängande semesterveckor till tre i kemiska fabriker för att bättre kunna hantera driften under sommarperioden.
  • Ta bort den på vissa kollektivavtal eftersläpande storhelgsersättningen vid pingst.

Du kan följa vår avtalsförhandling på Avtal 2025