
Lägg ner Kemikalieinspektionens produktregister
Regeringen har gett ett flertal svenska myndigheter i uppdrag att jobba med regelförenklingar för näringslivet. IKEM menar därför att det är dags att lägga ner Kemikalieinspektionens produktregister till förmån för ett bättre system. Ansvaret bör dessutom flyttas till en myndighet som har i uppdrag att värna svensk beredskap och konkurrenskraft.
Trots att företag redan rapporterar omfattande information om kemikalier till EU:s myndigheter, kräver Sverige att samma uppgifter rapporteras in igen – till ett nationellt produktregister hos Kemikalieinspektionen. Den nationella registreringen kräver att uppgifterna ska lämnas i annan struktur, enligt andra regler och ofta krävs manuell handpåläggning.
– Produktregistret innebär enormt mycket administration för företagen, samtidigt som nyttan är begränsad. Vill man förenkla för näringslivet på riktigt så bör produktregistret moderniseras. Det skulle innebära en enorm lättnad, inte minst med tanke på små och medelstora företag som redan rapporterar kors och tvärs, säger Kristina Neimert Carne, kemikalieexpert, IKEM.
Kemikalieinspektionen anger att produktregistret är viktigt för regelutveckling och tillsyn. Samtidigt visar Kemikalieinspektionens tillsynsprojekt att de värsta kemikaliebovarna är marknadsplatser och dropshippingbutiker, som inte alls finns med i produktregistret.
– Vi förstår att myndigheten gärna vill samla in mycket data, men man måste våga ställa sig frågan om det är ”nice or necessary”, säger Kristina Neimert Carne, kemikalieexpert, IKEM.
Harmonisera regelverken med EU
IKEM betonar att ett svenskt register enligt nuvarande modell är både överflödigt och otidsenligt i en europeisk kontext. Registret infördes långt innan dagens kemikalielagstiftning fanns, och därför är informationen inte anpassad till EU-regelverken.
– Vi menar att svenska företag inte ska ha hårdare krav än sina europeiska konkurrenter, säger Kristina Neimert Carne, kemikalieexpert, IKEM.
IKEM föreslår att:
- Rapporteringen till produktregistret ses över i grunden.
- Informationen i produktregistret harmoniseras fullt ut med EU:s moderna kemikalielagstiftning.
- Ansvaret flyttas till en myndighet med bättre förståelse för näringslivets villkor och som dessutom får ett utökat ansvar för beredskap – exempelvis Tillväxtverket.
– Ska Sverige klara både konkurrenskraft och beredskap behöver vi samla ansvaret för kemikalieinformation hos en myndighet som förstår företagens villkor och kan hantera samhällskritiska flöden. Tillväxtverket är en naturlig hemvist, de har redan idag ett uppdrag att stärka näringslivet och föreslås dessutom i utredningen ”En ny beredskapssektor” bli beredskapsmyndighet, säger Kristina Neimert Carne, kemikalieexpert, IKEM.