
Välkomna steg för ny kärnkraft – nu krävs åtgärder på kort sikt
För att industrin ska kunna fortsätta bidra till ekonomisk tillväxt krävs en stabil och tillförlitlig tillgång till el. IKEM välkomnar därför regeringens ambition att bygga ut kärnkraften, men det krävs fler åtgärder för ett motståndskraftigt och resilient elsystem.
Regeringen har idag presenterat lagförslag gällande statligt stöd för kärnkraftsinvesteringar. Ett viktigt steg i rätt riktning, inte minst för att säkra elförsörjningen i södra Sverige. Men parallellt med stöd för ny kärnkraft krävs åtgärder på kort sikt.
– Industrins elbehov att öka med cirka 55-70 TWh till 2035. För att möta efterfrågan krävs alltså en snabbt ökad utbyggnadstakt av elproduktionen. Denna expansion behövs långt innan de tilltänkta kärnkraftsreaktorerna kan vara på plats, säger Malin Johansson, energi- och klimatexpert, IKEM.
IKEM föreslår att regeringen inom ramen för Kraftklivet genomför statliga satsningar på gasturbiner och batterier.
– Gasturbiner kan placeras nära industrikluster, snabbt leverera el vid hög belastning och dessutom drivas på fossilfria bränslen. Tillsammans med batterier kan även kortvariga svängningar hanteras och elsystemet därmed stabiliseras. Kombinationen skulle stärka elförsörjningen och minska risken för effektbrist, säger Malin Johansson, energi- och klimatexpert, IKEM.
– Dessutom bör ett särskilt stöd till havsbaserad vind övervägas där landbaserad vind inte är den optimala lösningen, säger Malin Johansson, energi- och klimatexpert, IKEM.
Inom kemiindustrin, raffinaderier och läkemedelsindustrin väntas stora förändringar ske, där fossil råvara ska bytas ut mot fossilfri vätgas, återvunnet kol och bioråvara. Dessutom ska processer elektrifieras och utsläpp som ännu är svåra att åtgärda hanteras med energikrävande koldioxidinfångning.
Efterfrågan på effekt ökar successivt samtidigt som målen om klimatneutralitet närmar sig med stormsteg. IKEM har länge efterfrågat tydliga och förutbestämda delmål för utbyggnaden av elproduktion.
– Företag är inte intresserade av att betala dyra utsläppsrätter i decennier för processer som de mycket väl kan ställa om – om de bara hade tillgång till el. Det finns heller inga risker med att bygga ett stabilt elsystem med hög effektkapacitet, ett överskott av stabil el kan tvärtom bidra till att attrahera nyinvesteringar i Sverige. Låt inte de kortsiktiga lösningarna vänta, säger Malin Johansson, energi- och klimatexpert, IKEM.